Deze website maakt gebruik van cookies. Lees hier meer over onze cookies.
Tekst A A+

Digitaal voorschrijfportaal

Wilt u medicatie voorschrijven voor uw patiënt? Gebruik het digitaal voorschrijfportaal AZ-net, speciaal voor zorgverleners.

Naar AZ-net

Mircera® - ApotheekZorg op Maat

De werkzame stof in Mircera® is methoxyethyleenglycol-epoetine beta. Epoetine beta stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen. Artsen schrijven het voor bij bloedarmoede

Mircera® stimuleert het lichaam nieuwe rode bloedcellen te maken. Epoëtine beta lijkt op het natuurlijke hormoon erytropoëtine, dat hetzelfde effect heeft. Het wordt daarom gebruikt bij bloedarmoede.

ApotheekZorg op Maat

ApotheekZorg biedt u een ondersteunend programma aan: ApotheekZorg op Maat, om u zo goed mogelijk te ondersteunen bij het gebruik van dit geneesmiddel.

ApotheekZorg levert de medicatie op afspraak bij de patiënt thuis af en, indien dit door de voorschrijvend arts wordt aangevraagd, komt een van onze verpleegkundigen bij u thuis langs om u te instrueren hoe u of de mantelzorg dit geneesmiddel moet toedienen.

Wij zorgen er voor dat er tijdig een nieuw recept wordt aangevraagd bij uw behandelend arts en wij nemen zelf contact met u op om tijdig een nieuwe levering van medicatie in te zetten.

Vanzelfsprekend zijn wij bereikbaar om u een luisterend oor te bieden en van advies te voorzien mocht u vragen hebben over het gebruik van dit geneesmiddel of onverhoopt tegen problemen aanlopen.

Veelgestelde vragen

Hieronder staan veelgestelde vragen. Mocht uw vraag er niet tussen staan, neem dan contact op met uw ZorgTeam via het telefoonnummer 088 044 07 92.

 1. Wat is Mircera®?

  Mircera® is een geneesmiddel dat geproduceerd wordt door gentechnologie. Het werkzame bestanddeel is methoxypolyethyleenglycol-epoëtine beta. Net als het natuurlijke hormoon erytropoëtine, wordt het aantal rode bloedcellen en het hemoglobinegehalte in uw bloed verhoogd.

 2. Hoe vaak moet het geneesmiddel worden toegediend?

  Wanneer u momenteel niet behandeld wordt voor uw anemie met een ESA, dan is de aanbevolen aanvangsdosering 0,6 microgram per kg lichaamsgewicht. De dosis zal eenmaal per 2 weken als een injectie worden toegediend. Zodra uw anemie is gecorrigeerd, kan uw arts uw dosering wijzigen in een toediening eenmaal per maand. Wanneer u momenteel behandeld wordt met een ESA dan kan uw arts beslissen uw huidige medicatie te vervangen door een injectie van Mircera® eenmaal per maand.

 3. Hoe wordt de dosis van het geneesmiddel bepaald?

  De hoogte van de dosis hangt af van uw gewicht en de fase van de behandeling waarin u zich bevindt (nog niet eerder behandeld of al wel eerder behandeld met een ESA). Ook zal uw arts rekening houden met het Hb-gehalte van uw bloed op het moment van het starten met de behandeling. Na een periode zal het Hb-gehalte nogmaals bepaald worden. Afhankelijk van hoe uw Hb-gehalte heeft gereageerd op de behandeling zal uw arts de dosis gelijk laten, verhogen of verlagen. Wanneer u al behandeld werd met een ESA en uw arts besluit deze te vervangen door Mircera® dan zal de aanvangsdosis worden berekend op basis van de laatste dosis van de ESA waar u voorheen mee werdt behandeld.

 4. Hoe merkt u dat het geneesmiddel werkt?

  Als u bloedarmoede heeft, zult u door de behandeling waarschijnlijk een algehele verbetering van uw welbevinden gaan merken. Het is belangrijk dat de verbetering geleidelijk optreedt, omdat uw lichaam eraan moet wennen. Het kan ook zijn dat u geen bloedarmoede had, omdat uw bloed al hersteld was door een voorgaande therapie met erytropoëtine. U zult dan alleen wat gaan merken als u injecties overslaat, bijvoorbeeld omdat u deze vergeet, of als uw lichaam om de een of andere reden minder reageert op de behandeling. U zult dan klachten van bloedarmoede, zoals erge vermoeidheid, ontwikkelen.

 5. Waar kan ik Mircera® injecteren?

  De plaatsen die het meest geschikt zijn om Mircera® te injecteren zijn de arm, de buik of het dijbeen.

 6. Hoe moet u het geneesmiddel bewaren?

  U dient het geneesmiddel in de koelkast te bewaren, dat wil zeggen bij temperatuur van 2°C tot 8°C. Let op: het geneesmiddel mag niet worden ingevroren. De voorgevulde spuit moet in de buitenverpakking bewaard worden ter bescherming tegen licht. U mag Mircera® uit de koelkast halen en bewaren bij kamertemperatuur (niet boven 25°C) voor een periode van één maand en slechts eenmalig. Zodra u uw medicatie uit de koelkast heeft gehaald, dient u het binnen deze periode van één maand te gebruiken.

Contact

U kunt direct contact opnemen met de medewerkers van ApotheekZorg op Maat door te bellen naar: 088 044 07 92 of per e-mail: epo@apotheekzorg.nl. Vermeld in uw e-mail naast uw vraag of uw opmerking altijd uw naam, geboortedatum en telefoonnummer.

ApotheekZorg op Maat is van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.30 uur op bovenstaand nummer bereikbaar. Buiten deze uren wordt u doorverbonden met de dienstdoende medewerker.

Onze ZorgTeam medewerkers zijn u graag van dienst.

Geef uw mening