Deze website maakt gebruik van cookies. Lees hier meer over onze cookies.
Tekst A A+

Digitaal voorschrijfportaal

Wilt u medicatie voorschrijven voor uw patiënt? Gebruik het digitaal voorschrijfportaal AZ-net, speciaal voor zorgverleners.

Naar AZ-net

NeoRecormon® - ApotheekZorg op Maat

De werkzame stof in NeoRecormon® is epoetine. Epoetine beta stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen. Artsen schrijven het voor bij bloedarmoede.

Epoëtine beta stimuleert het lichaam nieuwe rode bloedcellen te maken. Epoëtine beta lijkt op het natuurlijke hormoon erytropoëtine, dat hetzelfde effect heeft. Het wordt daarom gebruikt bij bloedarmoede. Epoëtine beta wordt ook gebruikt om het aantal rode bloedcellen te verhogen bij mensen, van wie het bloed wordt afgenomen om later bij zichzelf weer te laten toedienen.

ApotheekZorg op Maat

ApotheekZorg biedt u een ondersteunend programma aan: ApotheekZorg op Maat, om u zo goed mogelijk te ondersteunen bij het gebruik van dit geneesmiddel.

ApotheekZorg levert de medicatie op afspraak bij de patiënt thuis af en indien dit door de voorschrijvend arts wordt aangevraagd komt een van onze verpleegkundigen bij u thuis langs om u te instrueren hoe u of de mantelzorg dit geneesmiddel moet toedienen.

Wij zorgen er voor dat er tijdig een nieuw recept wordt aangevraagd bij uw behandelend arts en wij nemen zelf contact met u op om tijdig een nieuwe levering van medicatie in te zetten.

Vanzelfsprekend zijn wij bereikbaar om u een luisterend oor te bieden en van advies te voorzien mocht u vragen hebben over het gebruik van dit geneesmiddel of onverhoopt tegen problemen aanlopen.

Gebruik in de nefrologie

Veelgestelde vragen

Hieronder staan veelgestelde vragen. Mocht uw vraag er niet tussen staan, neem dan contact op met uw ZorgTeam.

 1. Wat is NeoRecormon®?

  Menselijke hormonen kunnen tegenwoordig worden nagemaakt met behulp van recombinant DNA-technieken. Erytropoëtine dat op die wijze gemaakt wordt heet recombinant humaan erytropoëtine (afgekort tot rh-epo of epoëtine). Het geneesmiddel is een vorm van rh-epo (epoëtine-ß). Het is een hormoon en net als alle andere hormonen een eiwit. Omdat eiwitten worden afgebroken in het maagdarmkanaal, kan dit geneesmiddel niet als een pilletje worden geslikt. Het zou worden verteerd voor het in het bloed zou kunnen worden opgenomen. Dat geldt ook voor andere hormonen, zoals insuline. Daarom worden hormonen meestal als onderhuidse (subcutane) injectie toegediend. Ook is het mogelijk epoëtine-ß direct in een bloedvat te spuiten.

 2. Hoe merkt u dat het geneesmiddel werkt?

  Als u bloedarmoede heeft, zult u door de behandeling waarschijnlijk een algehele verbetering merken. Het is belangrijk dat de verbetering geleidelijk optreedt, omdat uw lichaam eraan moet wennen.

 3. Hoe wordt de dosis van dit geneesmiddel bepaald? De dosis hangt af van de manier waarop Neorecormon® wordt gegeven (subcutaan (onder de huid) of intraveneus (in een ader)), van uw lichaamsgewicht en van de aandoening. Uw arts zal de juiste dosis voor u bepalen.
 4. Wat is de meest geschikte injectieplaats waar Neorecormon® subcutaan kan worden toegediend?

  De plaatsen die het meest geschikt zijn voor een onderhuidse injectie zijn de bovenkant van de dij en de buik (behalve de navelstreek).

 5. Hoe vaak moet het geneesmiddel worden toegediend?

  De meeste patiënten zullen het geneesmiddel één keer per week toedienen of toegediend krijgen. Het kan ook zijn dat uw arts het twee à drie maal per week voorschrijft. Patiënten die stabiel zijn op een doseringsschema van één keer per week (subcutaan) kunnen worden overgezet op een schema van één keer per twee weken.

 6. Hoe moet u het geneesmiddel bewaren?

  U dient het geneesmiddel altijd in de koelkast te bewaren, dat wil zeggen bij een temperatuur van +2 °C tot +8 °C. Let op, het geneesmiddel mag niet worden ingevroren. De spuit kan uit de koelkast worden gehaald voor een eenmalige periode van ten hoogste drie dagen bij kamertemperatuur (maar niet boven de 25°C).

Gebruik in de oncologie

Veelgestelde vragen

Hieronder staan veelgestelde vragen. Mocht uw vraag er niet tussen staan, neem dan contact op met uw ZorgTeam via het telefoonnummer 088 044 07 92.

 1. Wat is NeoRecormon®?

  Menselijke hormonen kunnen tegenwoordig worden nagemaakt met behulp van recombinant DNA-technieken. Erytropoëtine dat op die wijze gemaakt wordt heet recombinant humaan erytropoëtine (afgekort tot rh-epo of epoëtine). Het geneesmiddel NeoRecormon® is een vorm van rh-epo (epoëtine-ß). NeoRecormon® is een hormoon en net als andere hormonen een eiwit. Omdat eiwitten worden afgebroken in het maag-darmkanaal, kan NeoRecormon® niet als een pilletje worden geslikt. Het zou worden verteerd voor het in het bloed zou kunnen worden opgenomen. Dat geldt ook voor andere hormonen, zoals insuline. Daarom worden hormonen meestal als onderhuidse (subcutane) injectie toegediend. Ook is het mogelijk het direct in een bloedvat te spuiten.

 2. Hoe vaak moet NeoRecormon® worden toegediend?

  De meeste patiënten zullen NeoRecormon® één keer per week toedienen of toegediend krijgen. Het kan ook zijn dat uw arts het drie keer per week voorschrijft.

 3. Hoe wordt de dosis van NeoRecormon® bepaald?

  Uw arts zal beginnen met een standaarddosering. Na 4 weken wordt het Hb nogmaals bepaald. Afhankelijk van het Hb-gehalte en hoe uw Hb-gehalte heeft gereageerd op de behandeling, zal uw arts de dosis gelijk laten, halveren of verdubbelen. De behandeling zal pas gestopt worden 4 weken na de laatste chemokuur of als uw Hb gelijk of meer is dan 7,4 mmol/l.

 4. Hoe merkt u dat NeoRecormon® werkt?

  Als u bloedarmoede heeft, zult u door de behandeling met NeoRecormon® waarschijnlijk een algehele verbetering merken. Het is belangrijk dat de verbetering geleidelijk optreedt, omdat uw lichaam eraan moet wennen.

 5. Hoe merkt uw arts dat NeoRecormon® werkt?

  Uw arts zal het hemoglobinegehalte in uw bloed blijven controleren. Als u niet voldoende reageert op de behandeling, zal uw arts de behandeling aanpassen of aanvullen, bijvoorbeeld met ijzertabletten en/of vitamines.

 6. Wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

  Vooral bij patiënten bij wie het hemoglobinegehalte te snel stijgt, kan soms hoge bloeddruk optreden. Dit is over het algemeen tijdelijk van aard en kan, indien nodig, meestal goed door uw arts worden behandeld. In de bijsluiter staan nog andere bijwerkingen vermeld, zoals hoofdpijn.

 7. Waarom zijn soms extra ijzer en voedingssupplementen nodig?

  IJzer is van belang voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Als u niet voldoende ijzer via de voeding binnenkrijgt, heeft u minder baat bij de behandeling met NeoRecormon®. In dat geval is het erg belangrijk dat u aanvullend ijzer krijgt toegediend. Hetzelfde geldt voor een aantal vitamines. Vitamine C verhoogt de opname van ijzer.

 8. Hoe wordt extra ijzer gegeven?

  IJzer kan op verschillende manieren worden toegediend, namelijk als tablet, of direct in het bloedvat via een injectie of een infuus.

 9. Hoe moet u NeoRecormon® bewaren?

  U moet NeoRecormon® altijd in de koelkast te bewaren, dat wil zeggen bij een temperatuur tussen +2 °C tot +8 °C. 

  Let op: NeoRecormon® mag niet worden ingevroren. Wanneer u vermoedt dat NeoRecormon® bevroren is geweest, mag u het niet meer gebruiken. Als NeoRecormon® per ongeluk toch maximaal drie dagen voor een enkele periode buiten de koelkast is geweest, dan kunt u het nog gewoon gebruiken.

 10. Is er (meer) informatie over NeoRecormon® beschikbaar op internet?

  Ja, op www.apotheek.nl is meer informatie over NeoRecormon® te vinden.

Contact

U kunt direct contact opnemen met de medewerkers van ApotheekZorg op Maat door te bellen naar: 088 044 07 92 of per e-mail: epo@apotheekzorg.nl. Vermeld in uw e-mail naast uw vraag of uw opmerking altijd uw naam, geboortedatum en telefoonnummer.

ApotheekZorg op Maat is van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.30 uur op bovenstaand nummer bereikbaar. Buiten deze uren wordt u doorverbonden met de dienstdoende medewerker.

Onze ZorgTeam medewerkers zijn u graag van dienst.

Geef uw mening