Deze website maakt gebruik van cookies. Lees hier meer over onze cookies.
Tekst A A+

Digitaal voorschrijfportaal

Wilt u medicatie voorschrijven voor uw patiënt? Gebruik het digitaal voorschrijfportaal AZ-net, speciaal voor zorgverleners.

Naar AZ-net

Somavert®

Heeft u Somavert® voorgeschreven gekregen door uw arts? Dan kunt u gebruik maken van de service van ApotheekZorg, op elke locatie in Nederland, dus ook bij u thuis.

Wat houdt deze service in:

 • ApotheekZorg verzorgt de levering van Somavert®. Dat kan overal in Nederland op een met u afgesproken tijdstip en plaats. Naast Somavert® ontvangt u de benodigde toebehoren en een naaldencontainer. ApotheekZorg regelt direct de financiële afhandeling met uw zorgverzekeraar.
 • Eén van onze gespecialiseerde verpleegkundigen geeft u een uitgebreide prikinstructie bij u thuis. Zo kunt u samen met onze verpleegkundige op uw gemak doornemen hoe Somavert® gebruikt moet worden.
 • Uiteraard zijn wij bereikbaar voor vragen over bijvoorbeeld de toediening, de instructie, de medicatie of de levering ervan. ApotheekZorg is telefonisch bereikbaar op nummer 0800 220 0 210.

Veelgestelde vragen

Hieronder staan veelgestelde vragen. Mocht uw vraag er niet tussen staan, neem dan contact op met uw ZorgTeam via het telefoonnummer 0800 220 0 210.

 1. Wat is Somavert®?

  Somavert® (pegvisomant voor injectie) is een medicijn voor behandeling van acromegalie.

 2. Wat is acromegalie? Acromegalie is een aandoening waarbij het lichaam te veel groeihormoon maakt en er teveel Insuline-achtige GroeiFactor-1 (IGF-1) in het bloed circuleert. Dit wordt veroorzaakt door een tumor in de klier (de hypofyse) waarin het groeihormoon wordt gemaakt.
 3. Hoe weet ik dat mijn IGF-1 waarden weer normaal zijn? Uw behandelend arts zal regelmatig de hoeveelheid IGF-1 in uw bloed bepalen. Aan de hand hiervan bepaalt de arts de juiste dosering van Somavert zodat de hoeveelheid IGF-1 in uw lichaam normaliseert.
 4. Hoe moet ik Somavert® gebruiken?

  Somavert® moet dagelijks via een injectie onder de huid (in de buikregio of bovenbenen) worden toegediend. De eerste dosis zal worden toegediend door uw behandelend arts of een verpleegkundige. Zij zullen u ook een uitgebreide instructie geven voor het klaarmaken van de Somavert®-oplossing en de injectie van Somavert®, waarna u in staat zal zijn Somavert® bij uzelf toe te dienen.

 5. Op welk moment van de dag injecteer ik Somavert®?

  Dat maakt niet uit. Wel wordt geadviseerd om steeds hetzelfde tijdstip aan te houden. Dus als een patiënt ’s ochtends prikt, dan moet hij dat elke dag in de ochtend doen. Als hij ’s avonds prikt, dan ook elke dag in de avond. Bij dagelijks prikken is gewenning belangrijk en daarom is hetzelfde tijdstip op een rustig moment van de dag aan te bevelen.

 6. Welke verpakkingsvormen zijn er voor Somavert®?

  Somavert® is leverbaar als injectieflacons van 10 mg, 15 mg, 20 mg, 25mg en 30mg. Een doos bevat 30 injectieflacons Somavert®.

  Naast de injectieflacons Somavert® worden ook flacons met 8 ml water voor injectie geleverd.

 7. Hoe dient Somavert® bewaard te worden?

  Somavert® dient bewaard te worden bij 2-8 °C (in de koelkast). Niet invriezen. Bewaar de injectieflacons in de oorspronkelijke buitenverpakking ter bescherming tegen licht. De flacons met water voor injectie hoeven niet in de koelkast bewaard te worden.

 8. Hoe lang is Somavert® in opgeloste vorm houdbaar?

  Tot 6 uur na klaarmaken kan Somavert® nog gewoon gebruikt worden.

 9. Bevat Somavert® verpakking latex?

  Nee, de Somavert® verpakking bevat geen latex. De injectieflacon met Somavert®-poeder bevat een stop van butylrubber.

 10. Wat wanneer ik mijn Somavert®-injectie vergeten ben?

  Indien u vergeet uzelf te injecteren, moet u, zodra als u hieraan denkt, de volgende dosis injecteren en vervolgens Somavert® injecteren zoals voorgeschreven door uw arts. Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen.

 11. Wat wanneer de Somavert®-oplossing niet helder is?

  Wanneer de klaargemaakte Somavert®-oplossing troebel is of deeltjes bevat moet u deze niet gebruiken. Gooit u deze niet direct weg maar bewaar de flacon in de koelkast en meldt dit aan ApotheekZorg.

 12. Hoe Somavert® mee te nemen op vakantie?

  Aanbevolen wordt om tijdens vakantie Somavert® in een koeltasje met bevroren koelelement te vervoeren. Het is mogelijk om Somavert® dan maximaal 24 uur buiten de koelkast te houden. Bij aankomst Somavert® direct in de koelkast plaatsen. Bewaar Somavert® daar waar mogelijk altijd koel (2-8 °C) of anders zo koel mogelijk. Somavert® niet invriezen of bewaren boven 25 °C. Altijd beschermen tegen licht.
  Bij vliegreizen kunt u Somavert® in een koeltasje met bevroren koelelement in handbagage vervoeren.

  Mochten de bewaarcondities voor Somavert® tijdens de vakantie niet gegarandeerd kunnen worden, bespreek dit dan met uw behandelend arts of verpleegkundige.

  Tevens verdient het aanbeveling om op vakantie een schriftelijke verklaring van uw arts dat u Somavert® (pegvisomant) gebruikt mee te nemen.

 13. Welke naaldgrootte wordt bijgeleverd?

  Bij Somavert® worden de volgende naalden geleverd:
  Lange naald: 0.8 x 40 mm (21Gauge) voor het mengen
  Korte naald: 0.4 x 12 mm (27Gauge) voor injectie

 14. Is een kortere injectienaald leverbaar? De bijgeleverde korte injectienaald heeft een lengte van 12 mm. Hiervoor is gekozen omdat patiënten met acromegalie vaak een iets dikkere huid hebben. Een kortere naald is om die reden niet aan te bevelen.
 15. Wat te doen bij injectieproblemen?

  De meeste injectieproblemen (bv. pijnlijke, blauwe plekken na injectie) ontstaan door een onjuiste injectietechniek. Bij het injecteren is het volgende belangrijk:

  • injecteer bij voorkeur in de buikregio (de “U” rondom de navel en vermijd de navelregio)
  • neem een huidplooi losjes tussen duim en wijsvinger, NIET te hard knijpen
  • breng de naald in één vloeiende beweging loodrecht in de huidplooi
  • houd de naald helemaal in de huid en injecteer langzaam tot de spuit leeg is
  • laat de huidplooi los en trek de naald recht uit de huid
  • wrijf niet over de injectieplaats

  Bij vragen over het injecteren kunt u altijd contact opnemen met ApotheekZorg.

 16. Wordt Somavert® volledig vergoed?

  Ja, indien voorgeschreven door een specialist wordt Somavert® volledig vergoed.
  De injectiespuit en naaldjes worden niet vergoed maar als serviceartikel beschikbaar gesteld.

 17. Is er (meer) informatie over Somavert® beschikbaar op internet?

  Op www.apotheek.nl kunt u meer informatie vinden over Somavert®.

Contact

U kunt direct contact opnemen met de medewerkers van het ZorgTeam Endocrinologie door te bellen naar: 0800 220 0 210 of per e-mail: endocrinologie@apotheekzorg.nl. Vermeld in uw e-mail naast uw vraag of uw opmerking altijd uw naam, geboortedatum en telefoonnummer.

Het ZorgTeam Endocrinologie is van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.30 uur op bovenstaand nummer bereikbaar. Buiten deze uren wordt u doorverbonden met de dienstdoende medewerker.

Onze ZorgTeam medewerkers zijn u graag van dienst.

Geef uw mening